Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 
Κοινοποιείται συνημμένα η απάντηση του αρμοδίου Υπουργού (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης, η οποία αφορούσε στο πρόβλημα της εκδήλωσης καταρροϊκού πυρετού στα κοπάδια των προβάτων της Λέσβου. Αναφερόμενος στην απάντηση του Υπουργού κ. Κοντού ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε:
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατά την «προσφιλή» της τακτικής της γενικότερης απραξίας, μολονότι η ασθένεια του καταρροϊκού πυρετού στη Λεσβιακή προβατοτροφία είναι σχεδόν τρείς μήνες που εκδηλώθηκε, ακόμη δεν έλαβε μέτρα και αφήνει στον «πανδαμάτορα» χρόνο την αντιμετώπιση της!
Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Δεκεμβρίου και ο αρμόδιος Υπουργός (όπως προκύπτει από την απάντηση του) «πρόκειται» να ζητήσει την έγκριση της πρόσληψης έκτακτου προσωπικού. Μα με την έλευση της βαρυχειμωνιάς και τη βιολογική εξαφάνιση των κουνουπιών, ούτως ή άλλως θα σταματήσει η διάδοση της ζωονόσου. Το ζήτημα είναι ότι αφού έχει διαπιστωθεί από τη δεκαετία του ‘60 το πρόβλημα στη Λέσβο, η Πολιτεία θα έπρεπε, κάθε φορά που εκδηλωνόταν περιστατικά στα κοπάδια, να λάμβανε άμεσα μέτρα ώστε να οδηγηθούμε στην εξάλειψη της.
Δυστυχώς, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Νομού έχουν συρρικνωθεί και έχουν επιφορτιστεί με τόσα πολλά, που παρόλο που έχουν εμπειρία, δεν μπορούν χωρίς ενίσχυση (με έκτακτο προσωπικό) να ασχοληθούν σοβαρά και αποτελεσματικά με τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων.
Έτσι και ο κλάδος των προβατοτρόφων, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης με τις διαμορφούμενες τιμές στο γάλα, αφήνεται και πάλι απροστάτευτος.»